Photobucket Photobucket


Friday 12 October 2012

TEPUNG PAU SEGERA

TEPUNG PAU SEGERA (500 GRAM)

 
Tepung Pau Set  ( FREE 100 gram inti Pandan/Kaya/Kacang Merah)

KANDUNGAN:
TEPUNG MIX, BAHAN A (GULA, YIS, BAKING POWDER), BAHAN B (LELEMAK SAYURAN)
BAHAN SAMPINGAN:
AIR SUAM
CARA PENYEDIAAN:
1.  GAULKAN BAHAN AIR, TEPUNG MIX DAN BAHAN A KE DALAM MANGKUK.GUNAKAN TANGAN UNTUK MENGULI SEHINGGA MENJADI DOH.
2.  TAMBAHKAN BAHAN B DAN ULI SELAMA 15 MINIT SEHINGGA MENJADI DOH YANG LICIN DAN TIDAK MELEKAT PADA TANGAN
3.  BIARKAN ADUNAN SELAMA 5 HINGGA 10 MINIT
4.  GELEKKAN ADUNAN MENJADI DUA BATANG YANG MEMANJANG. BAHAGIKAN KEPADA 20 DOH YANG KECIL DAN BULATKAN. LEPERKAN DOH, LETAKKAN INTI DI TENGAH DAN JADIKAN KEPADA BENTUK YANG DIKEHENDAKI.
5.  LETAKKAN DI ATAS KERTAS MINYAK YANG KECIL. TUTUPKAN DOH DENGAN KAIN LEMBAP . PERAPKAN SELAMA 20-25 MINIT SEHINGGA DOH KEMBANG MENJADI DUA KALI GANDA DARI SAIZ ASAL.
6.  LETAKKAN DOH DI ATAS RAK KUKUS DAN KUKUS SELAMA 10 MINIT DENGAN MENGGUNAKAN API YANG BESAR
KAEDAH MEMASAK:
DIKUKUS
|
|
| 
Doh yang diuli memanjang

Doh yang telah dibahagi dan diuli kecil

Pau yang baru siap dikukus

Hasilnya...pau yang gebu


SEBARANG PERTANYAAN/ ORDER: 
SMS: 012 2863463 (SHAH) / EMAIL: qasehsuci.collection@yahoo.com.my









No comments:

Post a Comment